Hackathon for bygg en suksess!

Etter å ha overvært presentasjonene søndag 15. oktober etter helgens Hackathon på NTNU denne helgen, er undertegnede overbevist om at NFF bør tilrettelegge noe tilsvarende for vår del av bransjen også.

Hva er Hackathon?

«Hackathon» er rett og slett en kombinasjon av ordet «hacke», i betydningen av utforskende programmering, og «marathon» en øvelse som krever utholdenhet utover det vanlige.

Opplegget i helga

Opplegget i Trondheim varte fra fredag kl 17 til søndag kl 19. Avbrutt av at rommet ble stengt mellom 24 og 9, dog har vi en følelse av at ikke alle deltakerne nødvendigvis tok pause.

Hektisk i innspurten av Hackathon

NTNU v/ IBM (Institutt for bygg og miljøteknikk), Building Smart Norge og Engage sto for arrangementet. Tilstede var også representanter blant annet fra Statsbygg og Novelda.

Statsbygg og NTNU Drift har fått overlevert Teknologibygget både fysisk og dens digitale tvilling, med digital representasjon for alle fag, en haug med teknisk logg data fra alle systemer som kan kobles til disse modellene (eks. ventilasjon og sanitær) i drift fra Caverion, og ble det koblet opp masse IoT sensorer fra Novelda. Studentene var  invitert til å hacke frem forslag på hvordan man kan bruke sensorer og kunstig intelligens til å revolusjonere fremtidens bygg.

Hackathonet var åpent for studenter ved alle campuser på NTNU. Totalt var det 15 studenter som deltok.

Resultatene

Meget blide og fornøyde arrangører klare for premieutdeling

Det er liten tvil om at representantene fra Statsbygg og Novelda var mektig imponert over det studentene fikk til i løpet av to døgn. Litt vanskelig å forklare alle resultatene, men vinnergruppa hadde en elegant sammenstilling av BIM/scanning som kan revolusjonere prosesser knyttet til asbuild, kvalitetskontroll og ikke minst framdriftskontroll. Til tross for mange slitne studenter og arrangører søndag ettermiddag, var det ikke tvil om at alle var svært fornøyde med hvor mye de hadde fått ut av innsatsen, både av læring underveis og utvikling av nye system/ideer.

Den glade vinnergruppen «Kaffe», de brukte heldigvis mer tid på problemdefinisjon og løsning, enn navnet på gruppa som er hentet fra at det sto en kaffeboks på gruppebordet!